DWT Online: Perikelen uitvoer euro’s nog niet voorbij

Extern Nieuws

DWT Online: Perikelen uitvoer euro’s nog niet voorbij

De problemen met de beschikbaarheid van contante US dollars zijn voor het moment opgelost, maar de kwestie over de export van euro’s staat nog recht overeind. Blijft een oplossing uit, dan kan deze kwestie op termijn een groter monetair-financieel probleem opleveren, stellen betrokkenen in de financiële sector.

Centrale Bank-governor Robert van Trikt en Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging beamen dat het probleem met de export van euro's nog niet is opgelost.

"Nog niet, maar de Centrale Bank van Suriname ondersteunt de banken in dezen door de cash-euro's te absorberen en die giraal in het buitenland ter beschikking te stellen ten einde het betalingsverkeer met het buitenland te garanderen. Er vinden voldoende financiële transacties tussen Europa en Suriname plaats", reageert Frangie op vragen van de Ware Tijd.

Van Trikt zegt dat gewerkt wordt aan een oplossing. Over de import van US dollars via de Federal Reserve New York zijn beide bankfunctionarissen van mening dat er nog veel meer moet gebeuren om de situatie op de valutamarkt te stabiliseren en de wisselkoers onder controle te houden.

"Dit is een cash-oplossing, geen girale oplossing", zegt de governor. Hij voegt eraan toe dat de druk op de valutamarkt zal verminderen zodra iedereen die exporteert, de deviezenverdiensten laat terugvloeien naar Suriname.

Bankiersvoorzitter Frangie zegt dat US-dollarrekeningen bij de commerciële banken worden gevoed door exporteurs en particulieren die hun middelen naar Suriname repatriëren. Hij noemt daarbij goud- en houtexporteurs alsook andere ondernemers die inkomsten in het buitenland genereren.

Er zal volgens de voorzitter een discussie moeten komen wat betreft het terugbrengen van exportdeviezen door ondernemers. Governor Van Trikt zegt dat in 2002 de Surinaamse economie zodanig werd geliberaliseerd, dat voor het grootste deel van de economie de verplichting werd geschrapt om exportdeviezen terug te brengen.

"Alleen mining companies die exporteren, moeten repatriëren, de rest is vrijblijvend. De markt is overgeliberaliseerd", zegt Van Trikt. Of de repatriëringsverplichting weer zal worden ingevoerd, wordt nog bestudeerd. Er is nog veel werk aan de winkel, meent de governor. "Niet alles is in één dag overwonnen." Hij voegt eraan toe dat het tijd vergt om een ommekeer te brengen in een gedoogbeleid dat decennia werd gevoerd. Daar wordt nu met man en macht aan gewerkt.