Uitfaseren van cheques

SBV Nieuws

Uitfaseren van cheques

Het betalingsverkeer in Suriname wordt gedomineerd door chartale betalingen, waaronder betalingen met contant geld en cheques. Beiden manieren van betalen, brengen money laundering en frauderisico’s met zich mee. Het kost de banken enorm veel geld om deze risico’s te beheersen, zodat deze niet leiden tot verliezen. Banken hebben daarom besloten cheques uit te faseren.

Het besluit om cheques uit te faseren is genomen, nadat de banken sinds enkele jaren het pad ingezet hebben, om het betalingsverkeer in Suriname transparanter te maken. Samen met de Centrale Bank van Suriname, is onder andere in 2015, het Suriname National Payment System (SNEPS) geïntroduceerd, voor de girale verwerking van betalingen in de meest gebruikte valuta soorten in Suriname: de Surinaamse Dollar (SRD) en sinds 2019, ook de Amerikaanse Dollar (USD). De afhandeling en verwerking van betalingen in SRD en USD, kunnen binnen 24 uren op werkdagen worden uitgevoerd. Tenslotte hebben banken massaal geïnvesteerd in digitale betaaloplossingen, zoals online en mobile banking en wallets. Deze gratis digitale betaaloplossingen zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten en cheques.  

Het streven van de banken is daarom, om de cheque als betaalmiddel gefaseerd af te schaffen:

  • Per 1 juni 2020, afschaffing van de interbancaire cheques, wat inhoudt dat cheques alleen nog aangeboden kunnen worden bij de uitgevende bank voor verwerking;
  • Per 1 augustus 2020, afschaffing van de cheque, wat inhoudt dat de cheque niet meer zal worden geaccepteerd voor werking en de banken geen cheques meer zullen uitgeven.

Om bewustwording te creëren over het gefaseerd afschaffen van de cheque, start de Surinaamse Bankiersvereniging op maandag 4 mei 2020, met een bewustwordings- en informatiecampagne die te volgen is via verschillende communicatiekanalen.

Voor meer informatie over de gratis elektronische en digitale betaaloplossingen en de uitfasering van de cheque, kan er contact worden opgenomen met uw huisbank.